Міоксель саше – безпечний негормональний продукт при СПКЯ на основі вітамінів та мікроелементів.

Міоксель (ВЕЛІТ Біофармасьютікалс ГмбХ, Австрія. м. Відень, Воллзеілл 1-3/3/3.2 – 1010 Австрія. VELIT Biopharmaceuticals GmbH, Austria. 1010 Wien – Wollzeile 1-3/3/3.2, Austria) являє собою оригінальну багатокомпонентну формулу вітамінів та мікроелементів.

Склад одного саше:

  • міо-інозитол – 2000 мг,
  • фолієва кислота – 400 мкг,
  • вітамін D3 – 1000 МО,
  • селен- 55мкг,
  • магній-400мг,
  • цинк -10 мг,
  • вітаміни В1- 1,1мг, В2 -1,4мг, В3 -16мг, В5- 6 мг, В6-1,4мг, В12 -25 мкг.

Інозитол є хімічною сполукою C6H12O6 – спиртом циклогексану з п’ятьма екваторіальними і однією гідроксильною групою. Речовина широко розповсюджена в природі. Існує дев’ять різних стереоізомерних форм, але міо-інозитол є найпоширенішим у багатьох рослинах і тканинах тварин. Джерелом надходження міо-інозитолу в людський організм є рослинні продукти: зернові та бобові, горіхи, дині та апельсини.

Слід зазначити, що в рослинних продуктах міо-інозитол загалом міститься в вигляді фітинової кислоти, що на 50% зменшує його біодоступність. В організмі людини міо-інозитол близько 4 г/добу в вільній формі синтезується в нирках, а також статевих залозах та головному мозку. Міо-інозитол є компонентом клітинних мембран та відіграє важливу роль в клітинному морфогенезі та цитогенезі, синтезі ліпідів, в підтримці структури клітинних мембран та клітинному рості. Приймаючи участь в активації сигнальних білків, міо-інозитол регулює численні клітинні процеси, в тому числі гаметогенез, запліднення, клітинну проліферацію, розвиток клітин, нейронну активність.

Дія міо-інозитолу при СПКЯ може бути пов’язана з покращенням чутливості до інсуліну і наступним збільшенням поглинання внутрішньоклітинної глюкози. Ці факти виявили клінічну зацікавленість до міо-інозитолу, як потенційного сенсибілізатора інсуліну, який може використовуватись як безпечний і ефективний варіант для лікування пацієнток з СПКЯ шляхом відновлення їхнього метаболічного профілю і наступної індукції овуляції при безплідді. Дослідження демонструють високий рівень безпеки молекули навіть при введенні її до 12г на добу, що супроводжувалось тільки мінімальними побічними ефектами у шлунково-кишковому тракті. Міо-інозитол позитивно впливає на якість яйцеклітин до запліднення. За даними авторів, під час підготовки пацієнток з СПКЯ до екстракорпорального запліднення виявили, що використання міо-інозитолу і фолієвої кислоти дозволяє збільшити кількість яйцеклітин з 29 до 68,1%.

Фолієва кислота (400мкг у  саше). Проблема нестачі фолієвої кислоти є актуальною для нашої країни,так як вона необхідна для поділу та росту нових клітин в організмі, для синтезу мелатоніну та метаболізму декількох важливих амінокислот, бере участь у реплікації ДНК клітин. Особлива роль відводиться фолієвій кислоті під час вагітності із-за стимуляції нею еритро- та лейкопоезу.

Холекальциферол(витамин Д3- 1000 МО у саше). З дефіцитом вказаного вітаміну пов’язують анемії, гестози, невиношування вагітності, вроджені вади та дефекти розумового розвитку дитини. Значення вітаміну Д в організмі жінки не можна не дооцінювати.  На сьогодні опубліковано все більше даних про роль дефіциту вітаміну D у патогенезі не лише патології кісткової системи, а й ожиріння, ЦД, дисліпідемії, артеріальної гіпертензії, запалення, аутоімунної та онкологічної патології, порушень репродуктивного здоров’я.

Клінічна ефективність лікування препаратом МІОКСЕЛЬ (на основі міо-інозитолу в комбінації з комплексом вітамінів)  була доведена покращенням циклічності менструального циклу (70,8%), відновленням регулярності овуляцій (29,1%), полегшенням проявів передменструального синдрому (25%) та гіперандрогенної дермопатії (20,8 %), підвищенням чутливості до інсуліну й відповідно зменшення частоти інсулінорезистентності, що відповідно в цілому покращує фертильність жінок з синдромом полікістозних яєчників з нормальним індексом маси тіла.