Инозитол при СПКЯ

Прес-реліз: опубліковано нові Рекомендації ведення пацієнток з СПКЯ (International evidence-based guideline for the assessment and management of polycystic ovary syndrome 2018)

Науково-дослідний центр СПКЯ (CREPCOS, Австралія) у партнерстві з Європейським товариством репродукції людини й ембріології (ESHRE) та Американським товариством репродуктивної медицини (ASRM), а також у тісній співпраці з понад 30 організаціями підготували нові Рекомендації ведення пацієнток з СПКЯ. Ці Рекомендації є основним міжнародним керівним протоколом для ведення пацієнток з синдромом полікістозних яєчників, який замінив попередній документ 2011 року.

Рекомендації є інтеграцією доказів, що наявні на сьогодні, й міждисциплінарних клінічних настанов ведення пацієнток з СПКЯ.

У нових Рекомендаціях значну увагу приділено розділу «Медикаментозна терапія синдрому полікістозних яєчників», й однією з рекомендованих опцій лікування є застосування інозитолу.

У зв’язку з виникненням побічних ефектів з боку шлунково-кишкового тракту, пов’язаних із застосуванням метформіну, і серйозних негативних реакцій на тлі приймання глютазонів існує потреба в альтернативних варіантах лікування інсулінорезистентності в жінок із СПКЯ, а саме в інозитолі.

Міо-інозитол у комбінації з фолієвою кислотою значно підвищує частоту овуляцій і поліпшує менструальну циклічність, а також метаболічні й гормональні параметри у жінок з СПКЯ.

Нові Рекомендації враховують наявну доказову базу ефективності й безпеки інозитолу та рекомендують його використання як експериментальної терапії СПКЯ.